Lutkarska predstava ‘Djevojčica sa šibicama’ na sedmici dječjih predstava

U sklopu sedmice dječijih predstava u SARTR-u, u srijedu, 18.1.2017. godine od 18:00 sati u svijet magije mališane će odvesti predstava ‘Djevojčica sa šibicama’ nastala u koprodukciji Altteatra i Studija lutkarstva Sarajevo.

‘Djevojčica sa šibicama’ nije uobičajena bajka, ona nema sretan kraj, u njoj glavna junakinja ne postaje princeza, niti pronalazi svog junaka na bijelom konju.

Cijena ulaznice iznosi 7KM. Omogućen je Family paket gdje se pri kupovini tri ulaznice za neku od predstava četvrtu dobijete gratis.

Baš zbog toga danas je i više nego aktuelna, primjerena vremenu u kome se susrećemo sa frapantnim podacima o tome koliko je djece u BiH izloženo nasilju, satjerano na ulicu da prose, ili uopće ne pohađa školu. Odbačena i često izložena nasilju, ta djeca dijele sudbinu djevojčice koja u novogodišnjoj noći viri kroz prozore onih sretnijih i osjeća miris hrane, toplinu doma i čuje smijeh okupljene porodice, a sve kroz zatvorene prozore.

Kroz predstavu Djevojčica sa šibicama pokušavaju se detektirati problemi koji govore o obespravljenom položaju djece danas u BiH, o njihovom sustavno oduzimanom pravu na normalno odrastanje. Zato je predstava locirana u prostor jednog podhodnika, išaranog, prljavog, hladnog i opasanog betonom, koji se, zahvaljujući imaginaciji i fantaziji, imanentnim samo djetetu, pretvara u prostor koji nema nikakvih ograničenja i u kojem se kroz igru, kreaciju i nadu dolazi do potpune slobode.

U predstavi igraju: Alena Džebo i Jasminka Požek-Božuta, dok režiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović.

Rezervacije ulaznica se mogu obaviti pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke na teatarsartr@yahoo.com ili u inbox FB stranice https://www.facebook.com/sartr1992/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *