„MALA ŠKOLA“ VAREŠ

Kao ljudska bića, povezani smo sa sistemima višeg reda. Živimo u svijetu prirode, koji u sebi obuhvaća mnoge sisteme. Svako naše djelovanje odražava se i na ostala bića. Kao ljudska bića imamo veliki uticaj na stanje okoliša, donosimo odluke koje utiču se održavaju na sredinu koja nas okružuje, često daleko više nego što to možemo uočiti.

Altteatar u okviru svog rada poseban fokus stavlja na Eko teatar, gdje je naša misija podizanje svijesti o životnoj sredini i rad na njenom unaprijeđivanju kroz dramske radionice i pozorišne predstave. Unutar ovoga polja rada, Altteatar realizuje projekat u saradnji sa Ustanovom za odgoj i prihvat djece „Mala škola“ Vareš.

Rad sa djecom kroz ovaj projekat sveden je na korištenje metodologije i terminologije prihvatljivoj specifičnim uzrastima, zbog čega je poučavanje djece kroz igru najprihvatljivi model. Teatar kao umjetnički izraz govorom, gestom, glumom, muzikom, zvukom i drugim sredstvima koja se neposredno prezentiraju publici može imati velikog uticaja ne samo na odrastanje i oblikovanje ličnosti i karaktera djece koja će učestvovati u stvaranju i izvođenju predstava, već i na publiku pred kojom se ta predstava neposredno izvodi. Mišljenja smo da se uz pomoć i putem stvaralaštva djece za djecu i odrasle može uticati na jačanje javne svijesti šireg javnog mijenja.

Voditelji radionica su Alena Džebo Hećo, Jovana Milosavljević, Emir Fejzić i Slaven Vidak.

Projekat je podržan od strane fondacije Kindersituazion, Njemačka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *