PAROBROD ISTRAJNOSTI

Glumačka radionica

Voditelj radionice: Jean-Baptiste Demarigny (Francuska)

Radionica se bazira na dugogodišnjem iskustvu reditelja Jean-Baptiste Demarigny tokom kojeg je koristeći različite metode rada pratio jedan glavni cilj: Pomoći glumcu da razvije svoju kreativnost kako bi postao kompletan umjetnik, a ne samo izvodjač.

Radionica koja će se održati u Sarajevu imaće isti cilj. Istražit ćemo i razviti glumačku sposobnost za improvizaciju od samog početka rada pa do konačne izvedbe, razumijevanje improvizacije kao potpune kompozicije koja od glumca zahtijeva i osjećaj za dramaturgiju.

Vrijem održavanja radionice: 29.11.2014. do 5.12.2014.

Radionica je namjenjena glumcima i studetima glume.

Prijava treba da sadrži: Ime i prezime, datum rodjenja, kratak opis glumačkog iskustva.

Prijave slati na: info@altteatar.com

O voditelju radionice

Jean-Baptiste Demarigny

Posle završene filozofije na Sorboni u Parizu, Jean-Baptiste studira glumu i režiju na Nacionalnoj Dramskoj akademiji u Montpellier-u.

Na njegov umetnički rad će posebno uticati profesori Bruce Myers (Peter Brook) i Christophe Rauck (Theatre du Soleil), a steći će jako obrazovanje u sferi fizičkog teatra, upoznajući metod Žak Lekoka, kroz maske i klovnovske veštine.

Godine 2006. Osniva Biladi Rolling Theatre sa kojim započinje nomadski projekat Teatar oko Mediterana. Odlazi u Maroko i tamo postavlja tri predstave, istražujući misične i orijentalne tradicije u scenskom izvođenju koje podrazumevaju drugačiji pristup prostoru, pokretu i telu.

Godine 2008. Osniva Kroz prozor fabriku sa Sanjom Maljković i počinje da radi u Srbiji sa ciljem da na ovim prostorima implementira manje razvijene pozorišne prakse. Iskustvo kao reditelj, glumac i pedagog, skupljeno u više zemalja, omogućilo mu je da se upozna sa različitim praksama u Evropi i šire. Njegov rad je bio izvođen u mnogim pozorištima i festivalima u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Palestini.

Od 2009. radi na relaciji Francuska-Srbija a 2013. je osnovao gerila teatar Le Studio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *