PREDSTAVA „DAME BIRAJU“ U TRAVNIKU, ZENICI, ŽEPČU I BUGOJNOM

Grupa mladih bosanskohercegovačkih glumaca ni danas ne odustaje od izvođenja predstave koja je prije šesnaest godina nastala u produkciji ALTTEATRA.

Komedija s ozbiljnom tematikom “Dame biraju” do sada je pokupila sve pozitivne kritike publike i kolega iz struke. U nešto više od dva mjeseca igranja predstava je izvođena dvadesetak puta pred bh publikom. Izvođenjem komada “Dame biraju” pokušavaju mlade ljude potaknuti na razmišljanje o budućnosti i mogućnostima u društvu u kojem se nalaze.

“Dame biraju” priča je o pet mladića koji su na samom rubu egzistencije. Prateći mladiće od ideje za striptiz do njene konačne realizacije, predstava se uporedo bavi brojnim problemima mladih ljudi današnjice. Scensko djelo u kojem mladići pokušavaju riješiti svoje financijske tegobe, po mnogo čemu podsjeća na veliki britanski kino hit, film Skidajte se do kraja. Dakle, nakon što uoče oglas u kojem se traže plesači u diskoklubu, dotad nevješti erotski plesači započinju mukotrpno uvježbavati plesne korake, a vrhunac predstave, dakako, označava gašenje svjetala na pozornici, prije skidanja glumaca – do samoga kraja…

ALTTEATAR privodu kraju sezonu 2014./2015. godina, a samim tim slijede posljednja igranja predstave „Dame biraju“. A upravo ta posljednja izvođenja zakazana su za gostovanja i to u Travniku, Zenici, Žepču i Bugojnom.

Noći u kojima će publika plakati od smijeha su:
Travnik – 21.05.2015. u Centru za kulturu Travnik – 20:00 sati
Zenica – 22.05.2015. u Bosanskom Narodnom Pozorištu Zenica – 19:30 sati
Žepče – 23.05.2015. u Domu kulture Žepče – 19:00 sati
Bugojno – 24.05.2015. u JU Kulturno-sportskom centru – 19:30 sati

Predstava “Dame biraju” nastala je 1998. godine za ispit na drugoj godini Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, u klasi Admira Glamočaka koji zajedno u asistenciji Amre Mehić potpisuje režiju. Za scenografiju i kostime zadužena je Lejla Hodžić. Mladu glumačku postavu zbog kojih dame, a i pokoji gospodin dolaze na predstavu čine: Enes Salković, Adnan Goro, Amila Terzimehić, Emir Fejzić, Igor Skvarica, Davor Sabo, Damir Kustura/Sead Pandur. Ton i svjetlo su pod vodstvom Irhada Hodžića i Rusmira Eefendića, a za garderobu je zadužena Nevzeta Musabegović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *