PREDSTAVOM “PRIČE STAROG TRAMVAJA”, ALTTEATAR I STUDIO LUTKARSTVA OBILJEŽAVAJU “MEĐUNARODNU SEDMICU DJETETA”

Altteatar i Studio lutkarstva Sarajevo ponovo su uspjeli razveseliti mališane sarajevskih osnovnih škola predstavom „Priče starog tramvaja“. Povodom obilježavanja Međunarodne sedmice djeteta, u Domu mladih na Skenderiji, u osam izvođenja glumci su poveli mališane na putovanje tramvajem kroz Sarajevo. Četiri historijska razdoblja smještena u kolaž od četiri priče, na duhovit i šarmantan način uspjele su ponovo osvijetliti dio bogate, inspirativne i raznolike kulturološke baštine glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Uz generalnog sponzora Austrijsku ambasadu i sponzora Raiffeisen bank BiH značaj ovog projekta prepoznale su i brojne domaće institucije, dok je Grad Sarajevo o kojem predstava govori pokazao jedan sramotan i krajnje ignorantski odnos.

Naime, bez obzira na obećanja gradonačelnika prof. Ive Komšića i drugih zvaničnika, iz Grada nisu našli za shodno da, na bilo koji način, pa makar i simbolički podrže projekat.

Predsjednik Altteatra, Slaven Vidak:
„Na upit za igranje predstave Priče starog tramvaja u Vijećnici, prostoru za koji je predstava i osmišljena nikada nismo dobili zvaničan odgovor iz Grada. Dobili smo samo nezvanični odgovor da sarajevski mališani u Vijećnicu nisu dobrodošli, jer bi moglo doći do oštećenja zidova, kao da je riječ o stoci, a ne našoj djeci“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *