VANJEK I SLADEK

prema motivima “Audijencije” Vaclava Havela

Igraju: Milan Pavlović i Alen Muratović

Radnja predstave odvija se u punionici piva u kojoj zaposlenik Vanjek (Alen Muratović) dolazi do šefa Sladeka (Milan Pavlovć) te počinje njihov razgovor. Na prvi pogled predstava je jednosatna komedija, u kojoj Pavlović svojim orginalnim humorom nikoga ne ostavlja bez osmijeha na licu, ali isto tako svaki gledalac neizbježno će ostati zatečen mnogim pitanjima o vlastitom životu i društvu u kome živi. Glumci su se kroz predstavu pozabavili temeljnim egzistencijalnim pitanjima koja se tiču usamljenosti, međuljudske topline i traženja životnog zadovoljstva. Tako upoznajemo sudbine Vanjeka i Sladeka čiji su se životni putevi igrom sudbine ukrstili.

Saznajemo da je Vanjekova strast zapravo pisanje teatarskih komada, a njegov posao je težak – on dodaje ili kotrlja bačve piva. Za razliku od njega, Sladek je šef. Naizgled obični pijanac, Sladek se tijekom predstave otkriva te saznajemo da se radi o usamljeniku koji je trebao postati direktor pivovare, ali su mu kolege podvalile aferu s prodajom crnog piva na crno. Njegovi vapaji o tome da više nikome ne vjeruje kulminiraju krajem predstave kada pijani Sladek paradoksalno zaspi na Vanjekovom ramenu.

Ova predstava u produkciji Altteatra iz Sarajeva doživjela je na desetine izvođenja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a sve to na opšte oduševljenje publike koja Milana Pavlovića svaki put iznova potvrđuje kao glumca neponovljivog izričaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *