VOLIO SAM EMINU OPASNO PO ŽIVOT

Poetska drama

Igraju: Slaven Vidak, Aida Šošić

Režija: Ratko Orozović

Muzika: Sejo Bajraktarević

Predstava VOLIO SAM EMINU OPASNO PO ŽIVOT je poetska drama prožeta video i audio atrakcijama nastala po motivima iz života našeg čuvenog pjesnika Alekse Šantića, te pjesmama iz njegovog ljubavnog ciklusa.

Ulogu pjesnika tumači Slaven Vidak, muziku je komponovao Sejo Bajraktarević, dok režiju potpisuje Ratko Orozović. Izdvajamo nekoliko riječi samog reditelja:
„Monodramu ”Volio sam Eminu opasno po život” sam koncipirao tako da ona tretira isključivo ljubavnu poeziju, kao i zanimljive detalje iz pjesnikovog života u Mostaru i Beogradu. Ljubavni jadi mladog Šantića nisu postojali samo zbog Emine, nego i zbog mnogih, lijepih Slavonki i Mostarki u koje se Šantić zaljubljivao, platonski i istinski, tiho patio i odljubljivao, do te mjere da on pravi most između stvarnog života, iluzija i pjesničkih vizija, na smrt zaljubljenog s refleksijama i na ono proročko što će se događati poslije njegove, u poeziji projektovane, smrti. Centralna ličnost je ipak Emina pretočena u pjesmu koju vole generacije.

U predstavi su kroz video projekcije prikazane ljepote Mostara, njegovih bašči i sokaka, a sve to prateći lik Emine Sejfić. Svirajući i pjevajući poznate sevdalinke koje je napisao ili preveo Šantić, Emina je oživljena i na sceni, a ta uloga pripala je Aidi Šošić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *